Aktivnosti

MESEC APRIL  2018.

Uspeh u 2018.godini 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Školska uprava Novi Sad, 15. marta 2018.godine izvršili su spoljašnje vrednovanje kvaliteta rada škole u oblastima: Školski program i godišnji plan, Nastava i učenje, Podrška učenicima, Etos, Organizacija rada škole i rukovođenje i Resursi. Škola je ostvarila 15 standarda za vrednovanje od kojih deset ključnih i 5 izabranih standarda (100%). Opšti kvalitet rada obrazovnih ustanova u Srbiji ocenjuje se ocenom od jedan do četiri, s tim da je ocena četiri najviša.

Naša škola je ocenjena najvišom ocenom 4.

Posebno je izdvojen i pohvaljen izuzetan uspeh koji su 115 učenika od petog do osmog razreda postigli na završenim opštinskim takmičenjima iz svih predmeta. Ukupno je osvojeno 36 diploma što znači da je svaki treći učenik škole osvojio neku od diploma.
Sa mladom generacijom nastavnika pred koje se postavljaju vrlo visoki standardi u podizanju kvaliteta rada u školi, nastojimo da budućim generacijama budemo nada, primer i podrška na putu ka pravim ljudskim vrednostima i sigurnoj egzistenciji.
Nastavničko veće i direktor škole zahvaljuju se na odličnoj saradnji i dobroj pozitivnoj atmosferi koja vlada među učenicima, roditeljima i našim saradnicima.

 

MESEC MART 2018.

Srećan 8.mart

Učenici drugih razreda bili su vredni i svojim majkama priredili iznenađenja povodom Dana žena. Ovo su pokloni iznenađenja.
Srećan 8.mart, drage mame!

Integrativni časovi istorije, srpskog jezika i veronauke i vršnjačko učenje o Nemanjićima

U školi su održana tri integrativna časa za učenike šestog razreda na kojima su učenici obrađivali novo gradivo ali i utvrđivali već stečna znanja o Stefanu Nemanji i Svetom Savi. Učenicima šestog razreda su tri učenice iz sedmog razreda pripremile prezentaciju o Nemanjićima i dodatno im, kroz vršnjačko učenje, približili novo gradivo o rodonačelniku loze Nemanjića i o prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi. Učenici su na časovima srpskog jezika, istorije i veronauke imali priliku i da kroz grupni rad dođu do novih saznanja iz enciklopedija i knjiga, kao i da putem Interneta istraže nove činjenice o Nemanjićima. Kroz prizmu istorijskih činjenica, predanja i književnih dela i pojmova, učenici su oživeli duh svetosavlja. Sa saznanjem da budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sećaju prošlosti, učenici su sa časova otišli da osete sve čari zimske idele.

Radionica o štetnosti duvanskog dima

Učenici sedmog i osmih razreda učestvovali su u radionicama „Pušenje nije u fazonu” na kojima su stekli nova znanja o štetnosti duvanskog dima. Učenici su se upoznali sa zanimljivim statističkim podacima koji su u vezi sa nikotinom, napravljena je paralela današnjeg odnosa prema duvanu i odnosa pojedinih vladara i državnika prema duvanskom dimu kroz vekove. Učenici su imali mogućnost da intervjuišu nastavnika matematike koji je ostavio cigarete pre nekoliko godina. Učenike je interesovalo kada je nastavnik prvi put probao duvan, koje je negativne posledice imao zbog korišćenja duvana, kada i zašto je odlučio da ostavi cigarete itd. Radionice je vodio nastavnik građanskog vaspitanja.

 

 

MESEC FEBRUAR 2018.

Izložba novih knjiga u školskoj biblioteci

Učenici od prvog do četvrtog razreda posetili su izložbu novih knjiga i nastavnih sredstava u školskoj biblioteci 19. i 20. februara 2018. godine. Mogli su se upoznati sa novim izdanjima koja su kupljena do januara 2018. godine sredstvima iz budžeta škole i sredstvima koje je škola dobila iz budžeta Republike Srbije. Od početka školske 2017/2018. škola je u dva navrata dobila sredstva iz budžeta RS za obnovu knjižnog fonda u iznosu od 19.000,00 dinara kako bi kvalitet nastave bio podignut na viši nivo i 25.550,00 za otkup nastavnih sredstava koja će podići kvalitet nastave dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u osnovnoškolskom uzrastu. Naši školarci su bili oduševljeni enciklopedijskim izdanjima o starim civilizacijama, knjigama koje osvetljavaju našu i svetsku istoriju i ilustrovanim knjigama koje su namenjene najmlađim postiocima biblioteke koji tek savladavaju prva slova.

 

JAVNI ČAS povodom obeležavanja DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE

Sa ciljem da se obeleži Dan državnosti Srbije u našoj školi, nastavnica istorije Snežana Stećuk je održala javni čas svim učenicima od petog do osmog razreda u vremenu od 8.00 do 8.45. Za potrebe časa nastavnica je pripremila prezentaciju sa najznačajnijim podacima i slikama o ovom najbitnijem datumu u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

 

Školarci posetili gradsku biblioteku i Galeriju Kuće Vojnovića

Pedesetak učenika od petog do osmog razreda posetili su u četvrtak, 8.2.2018. godine, gradsku biblioteku Dr Đorđe Natošević i prisustvovali su predstavljanju knjige Olge Krasić Marjanović „BRANKO ĆOPIĆ: KUJEM SVOJU ŽICU : intervjui i arhivski dokumenti”. Učenici su nakon književne večeri posetili i izložbu u Galeriji Kuće Vojnovića ,,VEDRINE I SETE BRANKA ĆOPIĆA (1915-1984)” koju je pripremila Olga Krasić Marjanović. Oduševljeni brojem knjiga ali i sadržajem pojedinih enciklopedija koje poseduje gradska biblioteka, učenici su uživali u druženju sa bibliotekarima na dečjem odeljenju. Posebno su bili oduševljeni osmogodišnjim recitatorom iz osnovne škole Petar Kočić iz Inđije koji je u okviru programa večeri maestralno odrecitovao jednu Brankovu pesmu. U pratnji učenika išli su nastavnica srpskog jezika Nina Lero, nastavnica ruskog jezika Dušica Ćalić i bibliotekar škole Jovan Džabić.

 


MESEC JANUAR 2018.

 

Klizanje i druženje
30.01.2018.

U okviru planiranih aktivnosti iz predmeta Fizičko i zdravstveno vaspitanje, učenici petog razreda, mogli su da osete čari leda, dana 30.1.2018. Učenici su pokazali da su spremni da uče nove veštine i da učenje može biti i veoma zabavno.

Izložba posvećena glumici Darinki Milošević

U okviru Svetosavske priredbe u donjem holu škole organizovana je izložba reprodukcija iz privatnog života i predstava u kojima je glumila Dare Milošević.

Darinka Milošević, rodom iz Novog Slankamena, bila je prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Rođena je 16. juna 1902. godine u Novom Slankmenu, u imućnoj trovačkoj porodici Gnjatić. Prve kontakte sa glumom, scenom i pozorišnim predstavama ostvarila je u kući svog ujaka Milana Grola, jednog od najobrazovanijih ljudi onog vremena. Nakon završetka studija na Glumačko-baletskoj školi 1922. godine, postala je članica Narodnog pozorišta iz Beograda i u asamblu ove ustanove ostala je sve do prevremenog (i prisilnog) penzionisanja 1959. godine, nakon čega je glumila u nekoliko filmova. Pored velikog broja predstava u kojima je glumila glavne uloge, Dara će ostati zapamćena i po tome da je 1929. godine izvela prvu dramu Radio Beograda sa još par svojih kolega. Glumila je i u prvoj TV drami ,,Slučaj u tramvaju“ koja je emitovana u avgustu 1958. godine, na samom početku rada Televizije Beograd. Dara je deo svog detinjstva, pored Beograda, Subotice i Vranja, kao i vreme nakon penzionisanja, provela u rodnom Novom Slankamenu. Izložba je organizovana sa udruženjem ,,Kulturi s ljubavlju“ iz Inđije, a predstavnik udruženja Milica Živković je reprodukcije fotografija poklonila školi kako bi život i glumački opus Dare Milošević bio dostojno predstavljen i budućim generacijama učenika.

Svetosavska priredba
27.01.2018.

I ove godine, u našoj školi je svečano proslavljena školska slava, Sveti Sava. Učenici, nastavno i nenastavno osoblje, kao i roditelji, dali su sve od sebe kako bi ime našeg najvećeg prosvetitelja bilo dostojno spomenuto i opevano. U priredbi je učestvovalo oko sto učenika škole a program koji su vredno pripremali na sekcijama tokom decembra i januara meseca predstavljen je brojnoj publici koja je ispunila fiskulturnu salu škole. Pored brojnih gostiju, posebno nam je drago što je ovu Svetosavsku priredbu posetio veći broj kolega penzionera, koji su kao direktori, nastavnici i nenastavno osoblje, dugi niz godina radili u našoj školi. Koristimo priliku da se zahvalimo Darku Peki, bivšem učeniku škole, koji je snimao i slikao čitav događaj.

23.01.2018.

Našu školsku biblioteku posetio  je Stanko Matijević, nastavik muzičke kulture iz Inđije koji je predavao jedno vreme u našoj školi.

Nastavnik Stanko je obogatio knjižni fond biblioteke sa lepim izdanjem knjige ,,Prvih 20 godina: Istorijat inđijskog rock ‘n’ rolla”. Stanko Matijević i Jovan Bata Božić su autori knjige.

Ovom prilikom preporučujemo književno veče u čitaonici biblioteke u Inđiji 25.1.2018. u 18č koje se organizuje povodom izdanja ove knjige.
Veliko hvala nastavniku Stanku Matijeviću na najlepšem daru – knjizi i što nas nije zaboravio!

Nagrađeno 11 učenika naše škole

Učenici naše škole su sa svojim likovnim radovima i predmetima učestvovali na konkursu ,,Ponovo novo“ koji je organizovala Gradska uprava za zaštitu životne sredine Novi Sad. Učenici su imali zadatak da iskoriste predmete koji im više ne trebaju i da od tih predmeta naprave nove originalne tvorevine a sve sa ciljem da jačaju svest o očuvanju Planete i da kroz zajednički kreativni rad pokažu kako predmeti koji su (privremeno) izgubili vrednost mogu dobiti upotrebnu i umetničku vrednost. Nagrađeni učenici: Ana Marovivić 8.r, Marija Popović 7.r, Milica Prelić, Vanja Šolaja i Milica Tomić iz 6.r, Bojana Vojvodić, Sara Davidović, Jelena Vujasinović , Aleksandar Govedarica, Milana Bojić i Anastasija Kotarac iz 5.r. Čestitamo nagrađenim učenicima!

 


MESEC DECEMBAR 2017.

 

20.12.2017.

Sa ciljem povećanja bezbednosnih uslova boravka učenika u školskom objektu naša škola je učestvovala na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje nabavke opreme ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, učeničkog standarda i predškol. ustanova na teritoriji AP Vojvodine za 2017. godinu i obezbedila sredstva iz budžeta AP Vojvodine u iznosu od 99.600,00 dinar za nabavku opreme za video nadzor. Direktorka škole Suzana Živković je 18.12.2017. godine u Pokrajinskom sekretarijtu za obrazovanje, upravu i nac.manjine-nac.zajednice potpisala ugovor o dodeli sredstava iz budžeta AP Vojvodina za 2017. godinu.

Projekat ,,Osnovi bezbednosti dece”.

U okviru projekta ,,Osnovi bezbednosti dece” učenicima naše škole je održano niz predavanja u organizaciji PI Inđija. U početnoj fazi projekta učenicima četvrtog i šestog razreda su predstavljene sledeće teme: Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža i Bezbednost dece u saobraćaju. Učenicima su eduaktori iz Policijske uprave Inđija objašnjavali kako bezbedno da prelaze ulicu, kako da prepoznaju saobraćajne znakove, kako se kretati noću kao učesnik u saobraćaju, kako se vozi bicikl, kako se voziti u automobilu, na koji način pravilno koristiti i kako se zaštiti pri korišćenju društvenih mreža i sl. Učenici su nakon predavanja dobijali testove kako bi se video stepen usvojenih znanja a učitelji su dobili priručnike za dalji rad sa decom.

Zlatna medalja na Kupu Srbije u karateu

Nikola Korać, učenik III2 odeljenja, osvojio je zlatnu medalju na Kupu Srbije u Beogradu u karateu i plasman na Evropsko prvenstvo. Čestitamo od srca našem Nikoli sa željm da ostvari dobre rezultate i na Evropskom prvenstvu.

 


MESEC NOVEMBAR 2017

Predavanje povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Dana 10.11.2017. godine nastavnica istorije Snežana Stećuk održala je u holu škole za sve učenike viših razreda predavanje. Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

 

Lazar Ljepoja prvi na Okružnom i deveti na Republičkom takmičenju u plivanju

Učenik naše škole Lazar Ljepoja osvojio je 8.11.2017. godine na Okružnom takmičenju u plivanju u Sremskoj Mitrovici prvo mesto u disciplini 50m delfin.

Učenik naše škole Lazar Ljepoja osvojio je 8.11.2017. godine na Okružnom takmičenju u plivanju u Sremskoj Mitrovici prvo mesto u disciplini 50m delfin.

Lazar je i na Republičkom takmičenju u plivanju, koje je održano 15.11.2017. u Kragujevcu, osvojio zapaženo deveto mesto.


MESEC OKTOBAR 2017

 

30.10.2017.

Nastavnici fizičkog vaspitanja Danilo Stanković i Saša Lero su dana 30.10.2017. godine završili obuku za uvođenje novog nastavnog sadržaja predmeta Fizičko i zdravstveno vaspitanje i primena relevantnih programskih sadržaja. Cilj obuke je bio upoznavanje sa novom koncepcijom nastavnog programa za predmet Fizičko i zdravstveno vaspitanje za peti razred sa posebnim osvrtom na operacionalizaciju ishoda i unapređivanje kompetencija nastavnika u oblasti značaja fozičke aktivnosti i uticaja na zdravlje.

Početak adaptacije svih sanitarnih čovorova u školi
27.10.2017.

U petak 27.10.2017. godine, nakon pripremljene dokumentacije i obavljenih ostalih pripremnih poslova, u našoj školi je počela adaptacija svih sanitarnih čvorova. Sredstva za sanaciju su dobijena iz budžeta AP Vojvodina na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i investiciono održavanje objekata.

Poseta Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu
26.10.2017.

Učenici od petog do osmog razreda naše škole u pratnji nastavnika posetili su u četvrtak, 26.10.2017. godine Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.


Magiju pisane reči neki su doživeli po prvi put, čime nam je putešestvije bilo istraživački zanimiljivije i inspirativnije. Učenici su imali mogućnost da se upoznaju sa dečjim piscima, da se slikaju sa poznatim ličnostima iz sveta umetnosti, da vide brojne promocije, prezentacije i predavanja o aktuelnim književnim temama.
Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bila je bogatija za 58 učenika naše škole koji su nas dostojno predstavljali pred velikim brojem knjigoljubaca u Beogradu. Do sledećeg književnog susreta, delimo sa vama fotografije sa Sajma knjiga.

ZAPAŽENI REZULTATI NAŠIH UČENIKA na 53. Atletskim uličnim trkama u Inđiji

Najboljim učesnicima medalje je uručio Vladimir Batez, Pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Slobodan Boškan, predsednik Sportskog saveza Vojvodine i Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija.
I ove, kao i prethodnih godina, takmičili su se isključivo učenici sa teritorije inđijske opštine u kategorijama od 1. razreda osnovne do 4. godine srednje škole.

Naši učenici su osvojili sledeća mesta: u kategoriji pioniri 500m Ognjen Ogar iz 6. razreda osvojio je PRVO MESTO, Emilija Đukanović iz 8. razreda osvojila je PRVO MESTO na 500m, Mila Kotarac iz 7. razreda osvojila je DRUGO MESTO na 500m i Marko Šuković osvojio je PETO MESTO. Takođe, dobre rezultate osvojili su učenici 6. razreda Nikola Govedarica 9. mesto, Anđela Gluvaković 7. mesto, Milica Prelić 8. mesto; učenici 7. razreda Alen Bastašić 7. mesto, Mihajlo Petković 12. mesto, Helena Aleksić 12. mesto; učenici 8. razreda Stefan Zeljug 11. mesto i Aleksandra Cvišić 10. mesto. Čestitamo svim učenicima na postignutim rezultatima.

U SUSRET JUBILEJIMA
140 godina od rođenja i 60 godina od smrti Milutina Milankovića

Osnovna škola ,,Dr Đorđe Natošević“ iz Novog Slankamena u okviru Školskog razvojnog plana realizuje trogodišnji projekat ,,Milutin Milanković“ sa ciljem da na dostojan način obeleži dva velika jubileja – 140 godina od rođenja i 60 godina od smrti Milutina Milankovića, prvog srpskog doktora tehničkih nauka i jednog od najčuvenijih srpskih naučnika. Jedna od aktivnosti koje je škola realizovala 10. oktobra 2017. jeste javni čas u prostorijama isturenog odeljenja u Starom Slankamenu, na kojem su učenici sedmog i osmog razreda sa nastavnikom fizike izveli oko pedeset ogleda prisutnim učenicima iz svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine Inđija, kao i gostima iz srednjih beogradskih škola.

Prisutni učenici su se putem vršnjačkog učenja na interaktivnom času upoznali sa zakonitostima fizike po kojima se dešavaju brojne prirodne pojave. Imali su mogućnost da na zanimljiv način kroz demonstracione oglede i eksperimentalne vežbe na instrumentima vrednim oko milion dinara obnove i prodube svoje znanje o gravitaciji, gravitacionim silama, sili Zemljine teže, silama trenja, toplotnim pojavama, energiji, zakonima mehanike, vektorskom karakteru fizičkih veličina, materiji i ostalim pojmovima koji doprinose saznanju da su sva dešavanja u prirodi međusobno povezana i da se pokoravaju jedinstvenim zakonitostima koja treba koristiti za razvoj društva i civilizacije.
Učenici koji su prisustvovali javnom času u prostorijama škole u Starom Slankamenu ujedno su prisustvali i Drugom času nauke u okviru manifestacije ,,Dani Milutina Milankovića“ koja se realizuje u organizaciji udruženja ,,Milutin Milanković“ iz Beograda, uz podršku Univerziteta u Novom Sadu, Akademije umetnosti Beograd, Opštine Inđija – Turističke organizacije opštine Inđija.

Kroz trogodišnje projektne aktivnosti, Škola je planirala intezivnu saradnju sa Udruženjem ,,Milutin Milanković“ iz Beograda u cilju sakupljanja postojeće građe, literature i filmova koji bi olakšali realizaciju integrativne nastave prilagođene sadržajem učenicima od 6. do 8. razreda i koji doprinose popularizaciji imena i dela „najcitiranijeg srpskog naučnika u svetu“, Milutina Milankovića.

 


MESEC SEPTEMBAR 2017.

 

Početkom školske 2017/2018. godine završeni su radovi na krečenju unutrašnjosti zgrade i fasade škole u Starom Slankamenu.

     

 

Putujuća izložba Udruženja likovnih umetnika Inđije
27.09.2017.

Putujuća izložba Udruženja likovnih umetnika Inđije organizovana je u našoj školi. Učenici, nastavnici, roditelji i ostali posetioci mogli su se upoznati sa likovnim ostvarenjima sl.izlagača: Đorđa Devića, Sanje Sajfert, Dušanke Dražić, Mire Kosanović, Radivoja Blečića, Milovana Križanovskog, Jelene Bodrožić, Branislava Jemča, Maje Živković, Marka Marinkovića, Gorana Miljuševića, Milice Paunović, Nikole Jovanovića i Živorada Radivojevića.

23.09.2017.

Anđela Marčetić, učenica VII 1 razreda, osvojila je prvo mesto u katama na Prvenstvu Vojvodine za mlađe seniore, juniore i kadete koje je održano u subotu 23.9.2017. u Banatskom Novom Selu.

 

 Učenici OŠ dr Đorđe Natošević u poseti tri verska objekta u Maradiku
09.09.2017.

Dana 9.9.2017. učenici sedmog i osmog razreda naše škole koji pohađaju nastavu izbornog predmeta svakodnevni život u prošlosti uz pratnju nastavnice istorije su posetili tri verska objekta koji se nalaze u Maradiku. Imali su priliku da vide pravoslavnu, rimokatoličku i hrišćansko-reformatorsku crkvu. Sveštenici sve tri crkve su dočekali učenike naše škole i na zanimljiv način im ispričali o istorijatu verskih objekata, o karakteristikama istih, ukazali su na sličnosti i različitosti. Učenici su aktivno slušali sveštenike i postavljali pitanja.

U hrišćansko-reformatorskoj crkvi sveštenik je učinicima pokazao i njihov vrtić, biblioteku, zgradu mađarskog kulturno-umetničkog društva i svakom učeniku poklonio razglednicu Maradika na kojem su sva tri verska objekta. U dvorištu pravoslavne crkve nalazi se zgrada u kojoj je napravljena muzejska postavka u kojoj su izložene crkvene knjige stare više od 250 godina, ikone T.Kračuna oslikane sa obe strane, američka Rojal pisaća mašina sa ćiriličnim slovima iz 1905, odeća i predmeti iz domačinstva koji su stari 80 do 100 godina. Nkon razgledanja, učenici su u pratnji nastavnika otišli do sportskog terena i gledali turnir u malom fudbalu. Prevoz učenika je organizovan od strane Opštine, iz Slankamena su krenuli u 8.55 a vratili se u 14.45. Deca su bila zadovoljna i oduševljena istorijskim podacima o tri verska objekta u Maradiku.

Manifestacija “Maradička jesen”

Istoga dana, naši đaci su postali prvaci Turnira u fudbalu koji je organizovan u okviru manifestacije ,,Maradička jesen”. 

Na slici ispod teksta, nastavnik fizičke kulture Danilo Stanković i pobednička ekipa: Marko Šuković 8.r, Nikola DŽakula 7.r, Mihajlo Petković 7.r, Ognjen Ogar 6.r, Borivoje Cabunac 8.r, Ilija DŽepina 8.r i Nikola Govedarica 6.r.

 

Prijem đaka prvaka

Prvog septembra 2017. godine krenula je još jedna generacija đaka prvaka u našu školu.
Na svečanom prijemu u holu direktorka škole Suzana Živković i predsednik Skupštine opštine Inđija Milan Predojević poželeli su prvacima srećan početak školovanja i uručili im prigodne poklone.

Učenici petog razreda su prvacima pripremili zanimljivu predstavu kojom su približili školske zgode i nezgode. Ove školske godine oformljeno je jedno odeljenje prvog razreda u koje je upisano 15 učenika u Novom Slankamenu i jedan učenik u Starom Slankamenu.

 


LETO 2017.GODINE

 (Jul, avgust)

 

Tokom leta 2017. intezivno se radilo na uređivanju učionica koje se nalaze u prizemlju zgrade. Sve učionice su okrečene a šest učionica je dobilo nove ploče za stolove.

Svi radijatori u školi su remontovani i ofarbani. U radovima su pored domara učestvovali nastavnici Danilo Stanković, Milenko Đerić, Saša Lero, kao i radnici Ingasa iz Inđije.

Kuća dr Đorđa Natoševića u Starom Slankamenu (jul 2017)

U prizemlju zdrade tokom jula i avgusta meseca 2017. godine postavljeni su novi parketi u dve učionice.

Direktorka škole na potpisivanju ugovora o dodeli sredstava iz budžeta AP Vojvodina

Direktorka škole Suzana Živković u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje na potpisivanju ugovora o dodeli sredstava iz budžeta AP Vojvodina koji su namenjeni za adaptaciju sanitarnih čvorova. Sredstva su dobijena na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i investiciono održavanje objekata ustanova osnovnog obrazovanja čiji su rezultati objavljeni 21.8.2017. godine.

 


MESEC JUN 2017.

 

Projekat “Natoševićeva virtuelna škola”

U okviru višegodišnjeg školskog projekta ,,Natoševićeva virtuelna škola” tokom 2015/2016. i 2016/2017. godine naša škola je nizom aktivnosti obeležila dva velika jubileja – 195 godina od rođenja i 130 godina od smrti dr Đorđa Natoševića. Jedna od aktivnosti realizovana je početkom juna meseca ove godine kada su učenici viših razreda, začetnici filmske sekcije u našoj školi, snimili film o dr Đorđu Natoševiću. Film je premijerno prikazan u okviru programa kojim je obeležen Dan škole 2017. godine. Svesrdnu pomoć učenicima prilikom montaže filma pružio je Darko Peka, bivši učenik naše škole. Kao jedan od glavnih izvora informacija o Đ. Natoševiću učenici su koristili tekst Milana Bakovljeva ,,Đorđe Natošević” Pedagoška stvarnost, 9-10, Novi Sad 1987.

Radio televizija Vojvodina o našoj školi

Insektarijum

Naši vredni učenici šestog razreda potrudili su se da naprave lepu zbirku insekata.

 

 

 

 

 

Ekskurzija učenika od 1. do 7. razreda

Lepa reč je velika tajna
Osnovna škola “Dr Đorđe Natošević”, u Novom Slankamenu u okviru Školskog razvojnog plana realizovala je tokom školske 2016/2017. godine deo projekta Lepa reč je velika tajna, u cilju obeležavanja ovogodišnjeg velikog jubileja, 230 godina od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića idući u susret jubileju 120 godina od rođenja Desanke Maksimović.
Glavni prioriteti projekta, koji je finansijski podržan i od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, bili su osavremenjivanje nastavnog procesa putem inovativnosti i kreativnosti svih učesnika i medijska popularizacija obrazovanja radi isticanja dobrih primera iz prakse i savremenih trendova u obrazovanju. Ideja vodilja projekta Lepa reč je velika tajna bila je afirmacija kulta knjige, razvijanje kulture pismenog i usmenog izražavanja kod učenika osnovnoškolskog uzrasta i unapređenje sposobnosti pronalaženja, analiziranja i prezentovanja informacija iz različitih izvora kao i njihova primena u svakodnevnom životu. Integrativnim pristupom nastavnici, učiteljice i učenici imali su pred sobom zahtevan zadatak da tokom školske godine, koristeći prikupljenu literarnu građu, monografske i serijske publikacije i arhivsku dokumentaciju, audio i vizuelna izdanja i zapise, kreiraju nastavne sadržaje o životu i delu Vuka Stefanovića Karadžića, Desanke Maksimović i vladike Nikolaja Velimirovića.
Kroz prizmu interaktivne, integrativne, problemske i terenske nastave, svim učenicima od prvog do sedmog razreda bilo je omogućeno da obiđu kulturno-istorijske i geološke znamenitosti u cilju razvijanja kritičkog mišljenja učenika i boljeg sagledavanja kulturnog i istorijskog konteksta u kojem su stvarali reformatori pisane reči Vuk Stefanović Karadžić i pesnikinja Desanka Maksimović. Učenici su obogatili ekskurziju pripremljenim kulturno-umetničkim sadržajima kao što su recitali i dramski skečevi, koje su izveli u Brankovini i Tršiću. Učenici nižih razreda pripremili su predstavu o Vuku Stefanoviću Karadžiću a učenici starijih razreda recitale posvećene Desanki Maksimović. Kao znak zahvalnosti na iscrpnom predavanju u Brankovini, učenici škole su na kaligrafskoj sekciji pripremili i poklon kustosima sa kaligrafski ispisanim stihovima Desanke Maksimović.
Učenici su kroz terensku nastavu dodatno obogatili građu o znamenitim stvaraocima na polju jezika i književnosti koji su pomerili granice obrazovanja i kulture. U okviru kompleksa u Brankovini videli su Desankinu školu, Protinu školu, česmu, vajat i repliku kuće Nenadovića, crkvu Svetog Arhangela i grob Desanke Maksimović a u spomeničkom kompleksu u Tršiću učenike je oduševila Vukova spomen-kuća i Muzej jezika i pisma.
Projektom Lepa reč je velika tajna koji je realizovan u vremenu od marta do juna 2017. godine nastavnici, učiteljice i bibliotekari škole trudili su se da dobiju duhovno nadograđenog učenika koji će kroz primere reformatora lepe reči izgraditi i negovati pozitivan stav prema kultu knjige, pismenosti i usmenom izražavanju. Poželjne promene projekta sagledavaju se u korišćenju i primeni pisanih i usmenih izvora znanja od strane učenika, u pravilnoj upotrebi modernih digitalnih nastavnih sredstava koja mogu da zainteresuju i motivišu učenike da prodube i obogate znanja i iskustva, kao i da konstruktivno i trajno povezuju i primenjuju znanja i umenja putem integrisane nastave.
Sadržaj projekta Lepa reč je velika tajna odličan je primer iz koga se sve interesne grupe zajedno uče da ističu, stvaraju i neguju solidarnost, humanizam, drugarstvo i pozitivan odnos prema kulturno-istorijskim, geološkim i estetskim vrednostima naše baštine.
Aktiv nastavnika srpskog jezika i Aktiv nastavnika razredne nastave.

MESEC MAJ 2017.

 

PASTEROV ZAVOD – PREDAVANJE ZA UČENIKE TREĆEG I ČETVRTOG RAZREDA

Pasterov zavod – Zavod za antirabičnu zaštitu, Novi Sad uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice realizuje niz predavanja na temu zdravstvenog vaspitanja o pravilnom odnosu prema životinjama i bolestima koje se prenose sa životinja koja su namenjena deci i učenicima kao i nastavnicima biologije, učiteljima i vaspitačima.
Cilj predavanja je podizanje svesti prvenstveno o bolestima kao što su ehinokokoza. Slučajevi oboljenja od ove bolesti su sve češći a najmlađi pacijenti koji su operisani od ehinokoknih cisti su deca od dve godine. Predavanje takođe ima za cilj podizanje svesti o prevenciji tih bolesti.
Svesni značaja ove vrste aktivnosti, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice podržava realizaciju predavanja zdravstvenog vaspitanja o pravilnom odnosu prema životinjama i poziva sve obrazovno-vaspitne ustanove da prisustvuju predavanjima koja će održati zaposleni u Pasterovom zavod – Zavod za antirabičnu zaštitu, Novi Sad. Predavanja će se održavati u većim regionalnim centrima, u zavisnosti od broja prijavljenih obrazovno-vaspitnih ustanova.
  

 

 

 

 

 

Fudbalski Derbi

Sada već tradicionalni fudbalska utakmica između nastavnika i maturanata održana je 25.5.2017. godine na školskom terenu. Tribine pune školaraca navijača bodrile su obe ekipe. Nakon neizvesnog prvog poluvremena ekipa nastavnika je uz pomoć sedmaka izvojevala pobedu 3:2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedelja zdravlja usta i zuba i gostovanje Crvenog krsta Inđija